Millse Missievrienden

Waar staan jullie voor? Wat is jullie drijfveer en hoe doen jullie dit?  

In 1984 begonnen met een fietstocht om alle burgers uit Mill, de voormalige woonplaats van pater Martien Konings, op de fiets te krijgen ten bate van zijn werk in (Belgisch) Congo/Kisangani. Martien Konings was tgv malaria-complicaties verlamd geraakt en afhankelijk van een rolstoel geworden. Na zijn revalidatie in Nederland keerde hij terug naar Kisangani om afscheid te nemen, maar besloot (door zijn lotgenoten te ontmoeten) dat daar veel te doen was voor burgers met een beperking. Destijds overgeleverd aan de bedelstaf. Hiervoor vroeg hij financiële ondersteuning van Mill.

Na enkele jaren zijn we gestart met het (3x per jaar) inzamelen van kleding; deze ging toen nog rechtstreeks naar Kisangani om verspreidt te worden onder de burgers die hier niet zelfstandig in konden voorzien. Vanaf enkele jaren geleden gaan deze naar een verzameldepot in Nederland voor verspreiding naar land van behoefte en tegen financiële vergoeding voor Centre Simama.

Waarom doen jullie dit?

Elk jaar kwam Martien Konings met een nieuwe wens, een nieuw project, aansluitend bij die van afgelopen jaren. Hierin zat een duidelijke visie, een ontwikkeling op weg naar zijn missie ‘burgers (met een beperking) zo zelfstandig maken’. (Het traject tot) Resultaten werden gedeeld na realisatie. Mill bleef betrokken en wilde hem blijven ondersteunen in zijn werkzaamheden en gedachtegoed. De Millse Missie Vrienden namen hen daarin mee.

Wie is jullie doelgroep? En welke activiteiten voeren jullie uit? In welke regio /land?

Mensen met een beperking en de sociaal zwakkere burgers van Kisangani die gebruik maken van Centre Simama.

Kledinginzameling (april, juli, oktober) en fietstocht (4e zondag september) 1984 t/m 2017.

Kisangani/Congo (en eenmalig 1996 ook (deel)project in Basoko ondersteund tgv zijn 40-jarig priesterjubileum en 10 jaar bestaan van Centre Simama).

Resultaten van (eerdere) project(en)?

De opbrengsten van kledinginzamelingen worden gebruikt als zogenaamd sociaal fonds, sociale bijstand, om m.n. persoonlijke doelen en voorzieningen te realiseren van inwoners van Kisangani. Eigen middelen kunnen hierin niet voorzien. Door bijdrage wordt perspectief vergroot voor de huidige situatie (ziekte, bevalling) en de toekomst (opleiding, arbeidsmiddelen).

De resultaten van jaarlijkse fietstochten zijn zeer divers: van driewielers tot kleisteenpers en van schoolmaterialen tot (spel)materialen om mensen met een beperking te stimuleren en revalideren.

Wat is de connectie met Gemeente Land van Cuijk? Voeren jullie wervingsactiviteiten binnen Land van Cuijk?

De Millse Missie Vrienden richten zich uitsluitend op de vier kernen van voormalige gemeente Mill & Sint Hubert.

Millse Missievrienden
Millse Missievrienden
Millse Missievrienden